21.11.2022
İzmir Tabip Odası tarafından düzenlenen İzmir Şehir hastanesi Çalıştayı, 19-20 Kasım 2022 tarihinde İzmir Mimarlar Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından bir konuşma yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Süleyman Kaynak, “Nasıl bir ülkede yaşıyoruz, nasıl bir Şehir Hastaneleri süreci yapılmakta, asgari ücretli çalışan sayının girerek çoğalmakta. En önemli sorun ekonomik kriz. 25 yıllık geleceğimiz ipotek altına alındı. Ana sorun şudur, Şehir Hastaneleri projelerinde en büyük sorunu açlık olan bir toplumda sağlık sorunun çözümü için ne yapılmıştır? Bu sempozyumda sorularımıza yanıt aranacak bir çalıştay yapacağız” dedi.
TMMOB İzmir İKK adına söz alan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, “Var olanları düzeltmek yerine neden daha büyüğünü yapıyoruz bunu anlamış değiliz. Anlamamamızın nedeni de nitelik ve nicelik meselesi. Toplumda nitelik değil nicelik üzerinden bir tartışma var. Büyüklük, daha büyüklük sadece sağlık alanında değil her aralan yansımış durumda. Bizler niteliğin önemini anlatmalıyız, bu önemi anlatmak içinde bir arada olmak gerekiyor” dedi.
İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz ise, “Victor Hugo’nun yüz yıl önce söylediği bir sözü var, ‘Her yerde polis var hiçbir yerde adalet yok’. Yüz yıl önce söylenen sözü bugün ülkemizde yaşıyoruz. Adaletin olduğu hiçbir alan kalmadı. Yeni bir sorun değil. Yasal düzenlemeleri bu işler için değiştiren yasa tanımaz, kural tanımaz bir siyasi iktidardan söz ediyoruz. Yargının bu kadar taraflı, bağımlı olduğu süreçte tabi ki mücadele çok daha önemlidir. Bu yüzden geçmişte olduğu gibi omuz omuza, yana yana bu mücadeleyi devam ettireceğiz” diye konuştu.
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Nursel Şahin de “Sağlıkta bir çöküş var kimse sağlığa ulaşamıyor. Kamu yararı gözetilmeyen bir proje olarak karşımızdadır. Halkın sağlığı gözetilmeyen ama birilerinin kasalarının doldurulduğunu ne yazık ki söylemeliyiz. Şehir hastanesinin birkaç yıllık kirasıyla şöyle hastane yapılabilir diye bir şey söylemek istemiyorum. Türkiye derin bir yoksulluk varken, 1 milyonun üzerinden aç çocuk varken, okuluna aç giden çocuklar varken, çocuk iş cinayetleri artık iş cinayetlerinde bir oran oluştururken, asgari ücretin açlık sınırının yoksulluk sınırının altında kaldığı bir ülkede yeni bir hastane yeni bir sağlık hizmeti önermiyorum” dedi. Şahin ayrıca konuşmasında TTB’ye yönelik saldırıları kınadı.
İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç ise, Şehir Hastanesinin temel atmadan itibaren 36 ayda tamamlanacağı öngörüldüğü halde 9 yıldır tamamlanmadığını hatırlatarak, inşa edildiği yerinde yanıl olduğunu söyledi. Kent hakkındaki kararların yerel yönetimlerce verilmesinin önemine değinen Kökkılınç, “Umarız merkezi idare hastalıkların önüne geçebilecek bilimsel çalışmalara bütçe ayırır, teşhis, tedavi ve iyileştirme yönünde hizmet üreten tam teşekküllü hastanelerin kapatılmaması yönünde politikalar üretir” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştay oturumlarına geçildi.
İlk olarak, “Şehir Hastaneleri: Genel Değerlendirme” başlıklı oturumun başkanlığını Dr. Taha Karaman ve Dr. Nuri Seha Yüksel yaptı.
Oturumda, Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Sağlık politikası açısından Şehir Hastaneleri”, Şehir Plancıları Odası İzmir Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Ekici “Şehir planlaması ve Şehir Hastaneleri”, Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman “Mimari açıdan Şehir Hastaneleri”, İzmir Tabip Odası Avukatı Mithat Kara ise, Yasal süreç ve kanunlara ilişkin bilgiler sunumları yapıldı.
İkinci olarak “Şehir Hastaneleri ne getirdi ne götürüyor?” başlıklı oturumun başkanlığını Dr. Nermin Karahan ve Prof. Dr. Ali Ersin Zümrütbaş yaptı.
Oturumda, Dr. Bayazıt İlhan “Tedavi edici sağlık hizmetlerine erişim sorunları”, Prof. Dr. Uğur Emek “Şehir Hastanelerinin Maliyeti ve Sağlık Bakanlığına Bütçesine Etkisi”, Dr. Fatih Sürenkök “Şehir Hastaneleri İhale Süreçleri ve Şeffaflık”, Dr. Nermin Karahan “Burdur Isparta Şehir Hastaneleri Örneği” sunumları yapıldı.
Genel tartışmaların yapıldığı son bölümde ilk gün tamamlandı.
20 Kasım 2022 Çalıştayın ikinci gününde ilk oturuma Av. Nilay Kökkılınç, Dr. Cafer Şahin başkanlık yaptı.
İzmir Büyükşehir Eşrefpaşa Belediye Hastanesi Başhekimi Dr. Devrim Demirel söz alarak, “Şehir Hastanelerinin yapılmasında ulaşım ve erişim planlamaları yapılmadan hayata geçiriliyor. Belediler hizmet götürmekte zorlanıyor ve aksaklıklar yaşanıyor. Şehir hastaneleri sanki hastane gibi değil, fabrika gibi planlanmış durumda. Her birimi birer fabrika gibi örneğin yemekhanesi, sterilizasyonu ayrı birer fabrika gibi değerlendirilebilir.” dedi.
İkinci günün ilk oturumu “Şehir Hastanelerinin Hayatımıza Etkisi” oldu. Oturuma, Dr. Necdet Uçan ve Dr. Ayşe Güneş oldu.
Oturumda, Dr. Candan Coşkun “Hekimler Açısından Şehir Hastanesi ve Bursa Şehir Hastanesi Örneği”, Dr. Semih Bilgin “Şehir Hastanesinin Sağlık Hizmetleri Açısından Değerlendirilmesi”, Av. Nilay Kökkılınç “Kent Konseylerinin Şehir Hastanesine Bakışı”, Prof. Dr. Süleyman Kaynak “İzmir Sağlık Platformunun Şehir Hastaneleri Raporu”, Fatma Akay ise “Şehir Hastanesinin Hastalar Açısından Değerlendirilmesi” sunumları yapıldı.
Şehir Hastaneleri: Ne Yapmalı? Forumu Dr. Yılmaz Başer’in oturum başkanlığında yapıldı. Katılımcıların soru ve katkılarının ardından forum tamamlandı.
Son olarak İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, konuşmacılara ve katılanlara teşekkür etti ve sonuç bildirgesini paylaştı.